Μια αυτόματη λειτουργία για φώτα είναι υποχρεωτική για νέα αυτοκίνητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν ένας οδηγός έχει ενεργοποιήσει αυτήν τη λειτουργία, δεν χρειάζεται να σκεφτεί να ανάβει ή να σβήνει τα φώτα του κάθε φορά που οδηγεί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φώτα του αυτοκινήτου του λειτουργούν σε λειτουργία φώτων ημέρας.

Όταν εισέρχεστε σε μια σήραγγα, για παράδειγμα, τα φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζουν σε χαμηλή δέσμη εντός δύο δευτερολέπτων. Ένας αισθητήρας πίσω από το παρμπρίζ, είτε στον καθρέφτη οπισθοπορείας είτε στη μέση του ταμπλό, ανιχνεύει ότι οι συνθήκες φωτισμού στο εξωτερικό έχουν αλλάξει και ότι απαιτείται νυχτερινή λειτουργία. Ο τύπος του αισθητήρα εξαρτάται από τη διαμόρφωση του οχήματος.

Ο αισθητήρας δεν ελέγχει μόνο τα φώτα του αυτοκινήτου: συλλέγει δεδομένα και για τους υαλοκαθαριστήρες και τον κλιματισμό. Τα δεδομένα στη συνέχεια αξιολογούνται από το BCM (Body Control Module), το οποίο είναι μια μονάδα ελέγχου που εκτελεί υπολογισμούς και διαβιβάζει οδηγίες, π.χ. στους προβολείς. Το BCM βρίσκεται κάτω από το ταμπλό, κοντά στο κιβώτιο ασφαλειών. Ο αισθητήρας RLFS (το RLSF είναι μια συντομογραφία που σχηματίζεται από τις γερμανικές λέξεις για βροχή, φως, υγρασία και ήλιο) στον καθρέφτη οπισθοπορείας και λαμβάνει τόσο φως όσο και ενέργεια στο υπέρυθρο φάσμα. Ανιχνεύοντας τη διάθλαση, μπορεί επίσης να πει εάν είναι υγρό έξω ή βρέχει. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο αισθητήρας στέλνει μια σαφή οδηγία στο BCM εάν θα ενεργοποιήσει τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες ή θα τα απενεργοποιήσει.

Η απλούστερη έκδοση του αισθητήρα φωτός που βρίσκεται στο ταμπλό παρακολουθεί μόνο το ορατό φάσμα φωτός γύρω από το αυτοκίνητο. «Και οι δύο εκδόσεις αισθητήρων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζουν ότι τα ηλεκτρονικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ της μετάβασης σε μια σήραγγα και της οδήγησης κατά μήκος ενός δεντρόφυτου δρόμου», λένε. Με άλλα λόγια, αν το αυτοκίνητο έχει εισέλθει στο σκοτάδι ή απλώς σκιά », εξηγεί ο Trávník.

Το σούρουπο ή η οδήγηση μέσω σήραγγας δεν είναι τα μόνα πράγματα που ενεργοποιούν τη μετάβαση από τα φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε προβολείς χαμηλής δέσμης. Εάν οι υαλοκαθαριστήρες ενεργοποιούνται χειροκίνητα ή αυτόματα και λειτουργούν για ένα λεπτό, τα ηλεκτρονικά στέλνουν οδηγίες για αλλαγή από τη λειτουργία ημέρας σε νύχτα. Τα μόνα φώτα που πρέπει να ανάβουν ή να σβήνουν χειροκίνητα είναι τα φώτα ομίχλης. Μην ξεχάσετε να τα ενεργοποιήσετε όταν η ορατότητα είναι κακή!

Η αυτόματη λειτουργία φώτων και οι προβολείς Full LED matrix
Η αυτόματη λειτουργία φώτων διευκολύνει τη ζωή των οδηγών και τους επιτρέπει να επικεντρώσουν όλη την προσοχή τους στην οδήγησή τους. «Εκτός αν υπάρχει ομίχλη ή δυνατή βροχή, οι οδηγοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν έχουν ανάψει ή όχι ή εάν χρησιμοποιούν τα σωστά φώτα», λέει ο Boris Trávník. «Και τη νύχτα, η αυτόματη λειτουργία προσαρμόζει τη λειτουργία των φώτων στη λειτουργία οδήγησης», προσθέτει, περιγράφοντας μια άλλη λειτουργία που προσφέρουν οι σύγχρονοι προβολείς Full LED matrix σε αυτοκίνητα onKODA. Αυτοί οι προβολείς διασφαλίζουν τη μέγιστη ορατότητα για τον οδηγό, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τους ανθρώπους στα επερχόμενα αυτοκίνητα να εκθαμβωθούν.

Στα περισσότερα αυτοκίνητα ŠKODA ενεργοποιείτε το αυτόματο καθεστώς γυρίζοντας το διακόπτη ελέγχου φώτων σε AUTO. Το τέταρτης γενιάς μοντέλο OCTAVIA διαθέτει περισσότερα αυτοματοποιημένα φώτα, τα οποία ελέγχονται από μια «μονάδα κουμπιού». Όταν το όχημα είναι σταθμευμένο, τα φώτα μπορούν να είναι σε λειτουργία AUTO, χαμηλής δέσμης ή φώτων διάρθρωσης ή εντελώς σβηστά. Κατά την οδήγηση, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ AUTO και χαμηλής δέσμης. Αυτό διασφαλίζει ότι οι οδηγοί δεν σβήνουν εντελώς τα φώτα κατά λάθος κατά την οδήγηση. Όποια και αν είναι η λειτουργία φώτων που ενεργοποιείται όταν σβήνετε τον κινητήρα, η λειτουργία AUTO ενεργοποιείται αυτόματα την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε το αυτοκίνητο.

ŠKODA Makris | Σχέση Εμπιστοσύνης!
Μαρίνου Αντύπα 98, 14235 Νέα Ιωνία / τ. 2102715445-6
#ŠKODA #ŠKODA_Greece #ŠKODAMakris #Makris #SxesiEmpistosinis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.